• Cristina Prados

AVUI RESPON

AVUI RESPON: CRISTINA PRADOSAvui entrevistem a la Cristina Prados, persona que encapçala el projecte de KLAB COMPLIANCE. La Srta. Prados és Assessora en Corporate Compliance especialitzada en Dret Penal Corporatiu i en Prevenció del Blanqueig de Capitals i Finançament del Terrorisme. I, avui respon.


Entrevistador (E): En primer lloc, explica'ns que és això del Compliance.


Cristina Prados (CP): El Corporate Compliance és una branca del Dret que advoca pel Compliment Normatiu.


En aquest sentit, i en termes generals, el Corporate Compliance són un conjunt de procediments i de bones pràctiques que les organitzacions utilitzen per identificar riscos operatius i legals, classificar-los i enfrontar-se a ells a través de mecanismes interns de prevenció, gestió, control i reacció davant d'aquests.


El Compliance abasta totes les matèries d'una empresa. Les organitzacions podem implementar des de Compliance penal, al Compliance laboral, Compliance fiscal, Compliance administratiu, civil o mercantil, etc.


Si centrem la nostra atenció en el paquet del Compliance Penal, àmbit en el qual sóc especialista, les empreses implementen Models de Prevenció de Delictes (MPD) dins de les entitats arran del naixement de la responsabilitat penal de la persona jurídica. En definitiva, el Compliance Penal constitueix un conjunt d'eines de caràcter preventives que tenen com a objectiu prevenir la infracció de normes penals i evitar sancions eventuals que generin responsabilitat a l'empresa.


(E): Aleshores, quina utilitat té implementar un programa de Compliance dins d'una empresa?


(CP): Implementar un programa de Compliance té diversos beneficis per a l'organització donat que, el Compliance en si mateix, compren l'anàlisi dels diferents blocs normatius que ja hem comentat abans. Els més destacats són els blocs normatius en matèria de mercats i competència, fiscalitat, seguretat social i laboral, societat de la informació, Blanqueig de Capitals, anticorrupció i d'altres. Però, avui dia, un sistema de gestió de Compliance que no contempla una anàlisi de les diferents tipologies delictives i dels riscos penals que poden afectar a l'organització, és un Compliance incomplet.


El Sistema de Gestió de Compliance Penal, té com a objectiu principal evitar les condemnes penals a la persona jurídica a través de la implementació d'un sistema d'observació del comportament de respecte a la legalitat, implementació d'un sistema de gestió per evitar la comissió del delicte, i per tant la condemna a una sanció penal.


Però, de banda d'aquest principal objectiu, els Models de Prevenció de Delictes (MPD) tenen altres finalitats com ara: evitar sancions administratives copioses, generar una millora en la seva reputació i competitivitat al mercat, i contribuir en l'economia de l'organització.


(E): Davant d'aquesta realitat, quantes empreses tenen implementats aquest programes?


(CP): Aquí, malauradament, haurem de fer una distinció entre el Principat i els països propers. El Compliance és una matèria reconeguda a escala internacional, que a poc a poc s'ha anat assentant a Europa. Alguns dels nostres països veïns com ara Espanya o França, són països amb una normativa clara en aquesta matèria.


A Espanya, on vaig desenvolupar-me i especialitzar-me professionalment, els Models de Compliance es van assentar definitivament amb la reforma del Codi Penal l'any 2015. Transcorreguts aquests cinc anys, la majoria d'organitzacions disposen d'un Model de Prevenció de Delictes adaptat a les seves necessitats. Es tracta d'una matèria que la normativa va establir, i que les organitzacions (sobretot les grans organitzacions) han interioritzat ràpidament.


Ara bé, a Andorra, la Responsabilitat Penal de la Persona Jurídica com a tal, encara no ha arribat. Això fa que a les entitats els hi costi més interioritzar aquests conceptes dels quals hem parlat. Tot i ser una matèria internacionalment reconeguda, fins que la normativa nacional no implementi aquestes modificacions, i s'alineï als estàndards internacionals, per a les organitzacions serà difícil entendre els beneficis d'aquests models.


Tot i això, hi ha algunes empreses importants del Principat, que ja es troben alineades amb aquests estàndards, i que tenen implementats aquests Models de Prevenció de Delictes dins de les seves corporacions per tal de garantir un bon funcionament de l'entitat, alineat a la "bona ètica empresarial" i al "bon govern corporatiu" que els fa millorar la seva competitivitat, la seva rendibilitat i en definitiva, el seu posicionament al Principat.


(E): Parlem ara de tu, Cristina. Per què vas decidir dedicar-te a aquest vessant del Dret?


Cristina Prados: Sempre ha estat una matèria que m'ha semblat, a més de molt interessant, molt útil. Penso que el Compliance dirigeix a la societat, i sobretot al teixit empresarial a escala internacional, cap a una nova etapa de compliment normatiu més transparent, clara i fiable que, en definitiva, millorarà altres etapes caracteritzades per la corrupció i l'abús de poder a les grans corporacions.


Com ja he repetit a algunes de les meves publicacions, ens trobem a una nova era, i les empreses han de sensibilitzar-se i entendre la importància i el pes que ha guanyat el "Bon Govern Corporatiu" i l'"Ètica empresarial sostenible" a les grans i a les petites corporacions. Estem davant una nova realitat, si entenem això, i si els professionals que ens hi dediquem ho aconseguim traslladar, el nostre treball tindrà un sentit i la societat serà, en definitiva, millor a poc a poc.


(E): I, com vas acabar a Andorra?


(CP): Jo sóc barcelonina, i em vaig formar i especialitzar en aquesta branca del Dret a la Universitat Autònoma de Barcelona i posteriorment al Col·legi de l'Advocacia de Barcelona.


Vaig començar a treballar en el departament de Tecnologies de la Informació a un gran despatx de la ciutat comtal, on havia fet també les meves pràctiques professionals. Allà vaig estar un parell d'anys assessorant grans empreses en matèria d'auditoria i compliment normatiu tecnològic i de Protecció de Dades.


Més tard vaig continuar el meu desenvolupament professional amb un nou repte com a Responsable del Departament de Dret Penal a un petit despatx, que em va donar l'oportunitat d'especialitzar-me en aquesta matèria i em va obrir la porta cap a una reconeguda boutique de Dret Penal de la ciutat on dirigia Models de Corporate Compliance Penal transversals, Projectes de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Finançament del Terrorisme.


En definitiva, un dia el meu camí es va creuar amb uns socis andorrans que volien fer realitat una idea innovadora al principat i varen confiar en mi per encapçalar aquest projecte que és KLAB COMPLIANCE SOLUTIONS. Jo no m'ho vaig haver de pensar ni tan sols dos segons, el projecte em va semblar d'allò més interessant, i el país sempre havia estat la meva segona casa.


(E): Per últim, explica'ns una mica que és KLAB i quins objectius teniu en aquest projecte.


(CP): KLAB és un projecte que vàrem arrencar a principis d'any amb molta il·lusió. És un projecte innovador, pensat amb seny pels socis fundadors, que es caracteritza per ser l'únic despatx al Principat especialitzat, en exclusiva, al Corporate Compliance.


Som un despatx de professionals especialitzats en el Corporate Compliance i en especial en els Models de Prevenció de Delictes (MPD), la Prevenció del Blanqueig de Capitals i del Finançament del Terrorisme (PBC/FT) i la Protecció de Dades (PD).


La nostra aspiració és servir a les organitzacions com els assessors amb major recorregut al Principat en compliment normatiu nacional i internacional en les matèries en les quals estem especialitzats, i inspirar al teixit empresarial a crear una ètica de compliment i de bona governança corporativa que els faci més competents i que millori els seus rendiments de negoci.Agraïm a la Cristina Prados el seu temps en aquesta entrevista, i ens acomiadem amb la publicació d'aquesta primera edició d'"AVUI RESPON" que esperem que us agradi.
21 vistas0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo