• Cristina Prados

ACTUALITAT I PROTECCIÓ DE DADES AL PRINCIPAT

Actualizado: 15 de jun de 2020


En els darrers anys, les Dades Personals han cobrat una nova i virtuosa importància, i s'ha plantejat un canvi de paradigma important per a totes aquelles empreses que no paraven atenció en el tractament de dades que feien dins les seves organitzacions. Aquesta evolució en la concepció de la Privacitat i la Seguretat de les dades, ha esdevingut en escàndols com ara el sonat cas "Ashley Madison".


Ja a inicis de l'any 2019, la ministra d'Afers Exteriors del Principat, Maria Ubach, va signar a Estrasburg el Protocol d'esmena al Conveni per a la protecció de dades de caràcter personal del Consell d'Europa. Aquest protocol modernitzava el Conveni i el Protocol del Consell d'Europa en aquesta matèria, del qual Andorra era part des de l'any 2008. La missió d'aquest Protocol era la d'actualitzar el contingut del Conveni i alinear-ho amb les previsions del, que aleshores era, nou Reglament General de Protecció de Dades europeu (GDPR).


En l'actualitat, s'espera al Principat una modificació de la Llei Qualificada de Protecció de Dades (LQPD), que data de l'any 2003.


MONETITZAR EL VALOR DE LA TEVA EMPRESA A TRAVÉS DE L'ACCOUNTABILITY


El principi d’accountability o responsabilitat proactiva és un nou concepte fonamental a comprendre per part de les empreses i organitzacions, en aquest canvi de paradigma i per a la seva correcta adaptació a les noves exigències que esdevindran a partir d'ara.


Complir amb el principi de responsabilitat proactiva requereix implementar una veritable cultura de Protecció de Dades al propi ADN de l’empresa. Així, s’ha de complir proactivament amb les exigències fixades per la normativa en matèria de Protecció de Dades i, a la vegada, s’ha de poder demostrar davant qualsevol organisme de control aquesta responsabilitat proactiva de les nostres obligacions.


Ara bé, l’Accountability no és un enemic, i pot ajudar a l’empresa a monetitzar el valor d’aquesta responsabilitat proactiva. Aquesta monetització es tradueix principalment en dos aspectes:

  • Millora de la reputació i augment de la competitivitat de la nostra societat: l’adopció d’un correcte Model de Protecció de Dades suposa una immillorable imatge de la nostra organització. La transparència, l’honestedat i el compromís amb el compliment normatiu, parlaran de la nostra manera de “fer negoci”, i ens ajudaran a garantir la nostra bona reputació al mercat. Així mateix, es tracta d’un element clau per a augmentar la nostra competitivitat. Aquesta cultura de compliment, farà que altres persones que es dirigeixen al nostre negoci, ja siguin clients, proveïdors, col·laboradors, inversors o qualsevol altre, prefereixi adquirir els nostres productes o crear aliances econòmiques amb una organització amb compromisos respecte a la legalitat i a la transparència.

  • Evitar sancions quantioses: la implementació d’un Model de Protecció de Dades evitarà l’incompliment de la normativa en aquesta matèria, i en conseqüència la comissió d’infracció (en el millor dels casos) i posterior sanció administrativa. Sancions que, d’altra banda, s’han anat endurint significativament amb aquest canvi de paradigma. Les sancions establertes a la LQPD, tenen un sostre de 50.000EUR a la primera infracció i de 100.000EUR a les successives infraccions; sense perjudici de la responsabilitat civil en què es pugui incórrer. Ara, el GDPR estableix sancions molt més dures que oscil·len entre els 10 i els 20 milions d’euros, o entre el 2 i el 4% del volum de negoci total anual.

A KLABCOMPLIANCESOLUTIONS ens dediquem a la implementació i readaptació de les empreses a la normativa andorrana en matèria de Protecció de Dades, però anem una mica més enllà. Aprofitem aquests serveis per adaptar les empreses dels nostres clients a la llei andorrana i, també, donar compliment a les noves exigències del Reglament Europeu de Protecció de Dades.


Es tracta d'una adaptació en aquesta matèria que és actual i a futurs; per tal de complir avui i demà amb les exigències legals, amb aquest nou paradigma i amb la tendència d'aquesta evolució en la concepció de les Dades Personals.


Posa’t en contacte amb nosaltres per obtenir més informació.


Tel. +376 808 178

Mail. info@klabcompliance.com

Web. https://www.klabcompliance.com/

LinkedIn. https://www.linkedin.com/company/klab-compliance-solutions/Cristina Prados Ruiz, Assessora Corporate Compliance.


39 vistas0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo